fbpx

SZABÁLYZAT

A Lupa-tó horgászrendje

(Víztérkód:13-113-1-1)

 

Üdvözlünk a Lupa-tavon.

 

Célunk egy fenttartható kultúrált kikapcsolódást nyújtó szolgáltatás kialakítása, amihez hozzátartozik az élményt nyújtó halak egészségének megőrzése, a rendezett és kényelmes környezet, valamint ezen szolgáltatások hosszútávú fenttartása. Kérünk titeket, hogy ezt tartsátok szem előtt, és adjuk meg a tiszteletet a természetnek és egymásnak is! 

 

A tó Budakalász, Szentendre és környékük ivóvízbázisának része, ezért kérünk fokozottan ügyelj a vízpart tisztaságára és a vízminőség védelmére.

 A környezet, a halállomány védelme, őrzése, fenntartása és gyarapítása közös érdekünk, ezért számítunk segítő magatartásodra. A vízterülettel kapcsolatos észrevételét, bejelentését megteheti megadott elérhetőségeinken (06308207098).

 Általános szabályok a Lupa-tavon és partján elvárt viselkedéshez:

 

 1. A halgazdálkodásra jogosult által kiadott, horgászatra jogosító területi jegy nélkül a horgászatot megkezdeni, és a tó területére belépni TILOS! A területi jegy kizárólag érvényes állami engedéllyel és fényképes igazolvánnyal állítható ki.
 2. A jegyet vásárló személy a jegy megvásárlásával egyben kijelenti büntetőjogi felelőssége tudatában, hogy nem áll egyetlen hatóságszervezet horgászatra vonatkozó eltiltása, felfüggesztése, eljárása alatt.

 

 1. Horgászni csak a kijelölt helyeken engedélyezett (ez a strand szezonon kívül, szeptember közepétől-május közepéig változhat).

 

 1. A gépjárműveket a kijelölt parkolóban kell elhelyezni, úgy, hogy a gépjármű ne akadályozza a tó körüli úton haladó egyéb jármű mozgását.

 

 1. A tó területén sátrat verni, kempingezni – a halőrrel való előzetes egyeztetés alapján – van lehetőség.

 

 1. Tüzet rakni csak a kijelölt helyeken engedélyezett!

 

 1. Tilos a szemetelés, vízi és vízparti növényzet csonkítása, ritkítása, kiirtása, a partvédelemre szolgáló építmények megbontása, károsítása. A szemetes helyen horgászótól a területi jegy bevonásra kerül.

 

 1. A tó körüli infrastruktúra rendeltetésszerű használata, állaguk megóvása, tisztántartása kötelező.

 

 1. A tóban fürdeni kizárólag csak az arra kijelölt parszakaszon lehet (a strand területén), külön belépőjegy megváltása esetében!

 

10.A  tavon  és  annak  területén   történt  balesetekért,  esetleges  lopásokért  a  tó  üzemeltetője felelősséget nem vállal!

 

11.A tó területén mind a horgásznak, mind a vele érkező személyeknek tartózkodni kell minden olyan magatartástól, ami a békés együtt horgászat szabályait sérti! (Hangoskodás, hangos zenehallgatás, ittas állapot, és más egyéb, ami a kikapcsolódni vágyó emberek zavarásának zaklatásának minősül. Ha strandszezonban mulatni vágyik, kérjük a strand szolgáltatásait vegye igénybe! Horgászni az arra kijelölt helyeken, más módon szórakozni, alkoholizálni,  mulatni, táncolni, fürdeni pedig a tó strand felőli részén, az ezen tevékenységekre létesített vendéglátó egységekben lehetséges).

 

12.A területi jegy megvásárlója tudomásul veszi, hogy róla jogszabálysértés gyanúja esetén a halőrzési és halvédelmi feladatok ellátása közben a halgazdálkodásra jogosult képviselője, halászati őre vagy társadalmi halőre által fénykép, mozgókép és hangfelvétel készülhet. Az ellenőrzés során készült felvételeket a törvényi előírásoknak megfelelően kezeljük.

 

 1. Ellenőrzésre a rendőrség, a polgárőrség, a vezetőség tagjai, a  hivatásos  és  társadalmi  halőrök jogosultak, akiknek halőri  igazolványuk  van. Minden horgász köteles  a  munkájukat  segíteni,  és
  irataikat átadni ellenőrzésre, az észlelt esetleges szabálytalanságokat nekik jelenteni.

 

14.A tó területére kutyát behozni Tilos!

 

 1. A kísérő vendégek a hal merítésén kívül más egyéb horgászati tevékenységet nem folytathatnak. (Nem horgászó vendégek külön jegy megváltása esetében tartózkodhatnak a tó területén.)

 

A horgászat szabályai:

 

 1. A napijegy hal elvitelére nem jogosít.

 

 1. Napijegyekkel a feltüntetett időpontok között lehet horgászni. Minden kísérőnek kísérőjegy váltása szükséges, valamint a kiérkező látogatók vagy sétálók számára 2 órás tartózkodás engedélyezett kaukció ellenében.

 

 1. A tó területén  minden  horgász  sima jeggyel 2 bottal, botonként maximum 1 horoggal  horgászhat. (A Hayabusa M1 típusú horog használata szigorúan TILOS!) Kivéve ez alól a gyermek, ifjúsági, és turista állami jeggyel horgászókat. Ők 1 bottal, botonként 1 horoggal szerelt készségekkel horgászhatnak. 14 év alatti gyermek horgászok kizárólag felnőtt kíséretével együtt horgászhatnak.

 

4.Hárombotos horgászatra van lehetőség, külön 3.botra megváltott jegy esetében!

 

5.Minden horgász számára kötelező a jó minőségű pontybölcső használata! A bölcsőre csak előzetes nedvesítés után helyezük a halat! (Felhívjuk a Kedves Vendégeink figyelmét, hogy kizárólag jó minőségű pontybölcsők használatával tudjuk engedélyezni a horgászatot. Mivel kiemelten próbáljuk védeni a  halállományunkat, így muszáj mindenkinek oda figyelni a halak védelmére. Ezért Minden Kedves vendégünknek kötelező a pontybölcső bemutatása a területi jegy kiváltása előtt! Ha valaki nem rendelkezik megfelelő halvédelmi eszközökkel, ezek bérlésére van lehetőség a halőrháznál.)

 

 1. A sűrű szövésű nagy méretű merítőháló használata mindenkinek (nem csak a bojlisoknak) kötelező!

 

 1. Sebfertőtlenítő használata kötelező! (ajánlott: Korda Carp Care Kit!)

 

 1. A kifogott halakat, az etikus horogszabadítás, és a fényképezés után kíméletesen helyezzék vissza a vízbe.

 

 1. Horgászni partról, stégekről valamint csónakból (Csónakból horgászni csak pergetőmódszerrel engedélyezett az engedélyezett időszakokban, és a meghatározott területeken! A behúzás, fárasztás ez alól kivétel), illetve a kijelölt szektorok határain belül engedélyezett.

 

10.Etetésre kizárólag spod botot, dobócsövet, etetőhajót, vagy biztonságos csónakot lehet használni! Valamint behúzásra kizárólag etetőhajót, valamint biztonságos csónakot engedélyezett használni.

 

 1. Etetőhajó használata engedélyezett! (A kijelölt szektorokban, és az engedélyezett távolságig!)

 

 1. A tó területén a halőr jogosult a horgászó, vagy távozó személyek és járművek ellenőrzésére. Utasításait minden horgász és kísérője köteles betartani.

 

 1. Szennyezett, szemetes horgászhelyen horgászatot kezdeni vagy folytatni tilos, a horgászat során keletkező hulladékot a hulladékgyűjtőkben kell elhelyezni. A horgászat befejezése után a horgászhelyeket tisztán kell elhagyni! A cigarettacsikkek és maghéjjak eldobálása szigorúan TILOS, eldobása esetén a napijegy bevonásra kerül, és 1 év időtartamú kitiltást eredményez!

 

 1. Bármilyen szabálysértés észlelése esetén a horgász haladéktalanul köteles a halőrt értesíteni.

 

 1. Tekintettel arra, hogy a vízterület ivóvízbázis, nagy figyelmet kell fordítani a tó tisztaságára és élővilágára. A napi horgászat során felhasználható megfelelő minőségű etetőanyag mennyisége botonként nem haladhatja meg az 1kg-ot. Romlott, hal takarmányozására alkalmatlan etetőanyag, illetve az élővilágra káros hatású anyag („Fluo” készítmények!!!) vízbe juttatása szigorúan TILOS! Magokat kizárólag főtt állapotban lehet a vízbe juttatni, a fent előírt mennyiségben! Kutyatáp, macskatáp használata Tilos!

 

 1. Az el nem használt etetőanyagot, élő csalit vízbe dobni szigorúan TILOS! Elhelyezése az erre a célra kijelölt hulladéktárolókba történhet!

 

 1. A ragadozó halakra csak pergető vagy műlegyező horgászat engedélyezett. Élő vagy elpusztult csalihal, illetve halszelet, haldarab csaliként való alkalmazása TILOS!

 

 1. Teríték készítése tilos, a megtartani nem kívánt vagy nem megtartható halat haladéktalanul vissza kell helyezni a vízbe. Ez alól csak a hatósági felmentés birtokában lebonyolított horgászversenyek jelentenek kivételt.

 

Bojlis horgászat szabályai:

 

 1. Minden bojlis horgásznak kiemelt figyelmet kell fordítania a megfogott halak épségének megőrzésére, melyeket a halőrök folyamatosan ellenőriznek, és a nem megfelelő bánásmód észrevételekor a horgászt távozásra szólíthatják fel! Halat állva fényképezni szigorúan TILOS!

 

 1. A bojlis területi jegyek birtokában kizárólag békés halakra történő horgászat engedélyezett.

 

 1. Minden bojlis horgásznak kötelező a jó minőségű pontybölcső használata, a sebfertőtlenítő (ajánlott: Korda Carp Care Kit!), és a nagyméretű sűrű szövésű merítőháló! A bölcsőre csak előzetes nedvesítés után helyezük a halat!

 

 1. Minden 10 kg feletti fogást azonnal köteles jelenteni a szolgálatban lévő halőrnek, addig kizárólag lebegő mérlegelő zsákban lehet tartani. Hagyományos pontyzsák használata a tavon szigorúan tilos! Minden 10kg-nál nagyobb halat fényképezni csak a halőr vagy a tógazda jelenlétében lehet!

 

 1. Halat betárolni kizárólag a gyors fényképezés erejéig lehetséges, kimondottan nagy méretű lebegő mérlegelőzsákban!

 

 1. Fonott fő zsinór használata TILOS! Kivétel az előke. Monofil előtét zsinór használata kötelező (min.0,55mm, min.15 méter)!

 

 1. Lead clips tüske használata tilos!

 

8.Etetésre kizárólag spod botot, dobócsövet, etetőhajót, vagy biztonságos csónakot lehet használni! Valamint behúzásra kizárólag etetőhajót, valamint biztonságos csónakot engedélyezett használni.

 

 1. Etetőhajó használata engedélyezett! (A kijelölt szektorokban, és az engedélyezett távolságig!)

 

 1. Csónakot behúzásra, etetésre, és fárasztásra is lehet használni, a meghatározott szektorokon belül. (Megkérünk minden kedves bojlis behúzós horgászt, tekintettel a tó jelentős kagylóállományára, hogy a megakasztott hallra csónakkal menjen rá, és NE partról fárassza! A szerelék elhelyezése is fontos, de a halak épsége is!)

 

 1. Az el nem használt etetőanyagot, élő csalit vízbe dobni szigorúan TILOS! Elhelyezése az erre a célra kijelölt hulladéktárolókba történhet!

 

 1. Jelzőbóját elhelyezni csak a horgászat időtartamára lehetséges. Kizárólag jó minőségő dőlő, H, vagy mélyvízi bójákat! Eszkábált PVC dőlő bója, zsinórra kötött flakonok használata szigorúan Tilos!

 

 1. Tekintettel arra, hogy a vízterület ivóvízbázis, nagy figyelmet kell fordítani a tó tisztaságára és élővilágára. A napi horgászat során felhasználható megfelelő minőségű etetőanyag, bojli, főtt magok mennyisége botonként nem haladhatja meg az 1kg-ot. Romlott, hal takarmányozására alkalmatlan etetőanyag, illetve az élővilágra káros hatású anyag („Fluo” készítmények!!!) vízbe juttatása szigorúan TILOS! Magokat kizárólag főtt állapotban lehet a vízbe juttatni, a fent előírt mennyiségben! Kutyatáp, macskatáp használata Tilos! Szoktató etetés, nagy mennyiségű alapozóetetés alkalmazása ennek tükrében nem engedélyezett!

 

Pergető horgászatra vonatkozó szabályok:

 

 1. Pergetni csónakból, partról kizárólag  a békéshalas horgászok zavarása nélkül lehetséges.

 

 1. A ragadozó halakra csak pergető vagy műlegyező horgászat engedélyezett. Élő vagy elpusztult csalihal, illetve halszelet, haldarab csaliként való alkalmazása TILOS!

 

 1. Fonott fő zsinór használata csak a pergető horgászoknak megengedett.

 

 1. Száj fogó (gripper), szájbilincs és pányva használata tilos!

 

 1. Merítőháló, és megfelelő minőségű halmatrac használata kötelező (a csónakban is)!

 

 1. Kérjük kedves vendégeinket, hogy bokorugró jogfejeket, csaliba rejtett offset horgokat alkalmazzanak visszanyomott szakállal!!! (A tóban lévő jelentős mennyiségű vízalatti akadó miatt.)

 

A fenti szabályok megsértése szabálysértései eljárást von maga után, melynek során az állami horgászjegy visszatartása, a területi jegy visszavonásra kerül. Utóbbi a horgászrend rendelkezéseinek megsértése esetén is visszavonásra kerülhet.

 

A jelen horgászrendben külön nem szabályozott kérdésekben az Országos Horgászrend rendelkezései az irányadók.

 

Megkérünk minden kedves horgász vendégünket, hogy a békés kikapcsolódás és a konfliktusok elkerülése érdekében a fent leírtakat maradéktalanul szíveskedjenek betartani!

 

Eredményes, és élménydús kikapcsolódást kívánunk!

 

A Lupa Fishing csapata.

HOL TALÁLSZ MEG MINKET?

TÖMEGKÖZLEKEDÉSSEL

Az 5-ös számú HÉV-vel Budakalász állomásig, majd onnan mintegy 20 perces sétával, de strandszezonban elektromos kisbuszok szállítják az utasokat. Menetrend: 10 – 15 percenként

AUTÓVAL

Budapest felől a 11-es főúton Szentendre irányában a Lupa-szigeti
leágazásnál jobbra kell fordulni a Duna felé – a Lupaszigeti úton
haladva -, és a tábláinkat követve lehet eljutni a horgászat
bejáratához. A Hermes kertészeti áruháznál balra kanyarodva
egészen a tó végéig.

BICIKLIVEL

Budapest felől a 11-es főúton Szentendre irányában a Lupa-szigeti
leágazásnál jobbra kell fordulni a Duna felé – a Lupaszigeti úton
haladva -, és a tábláinkat követve lehet eljutni a horgászat
bejáratához. A Hermes kertészeti áruháznál balra kanyarodva
egészen a tó végéig.

PARKOLÁS

A horgászatra van lehetőség autóval beállni egészen a
horgászállásig, de bizonyos területeket környezetvédelmi okokból
nem lehet gépjárművel megközelíteni. Személyzetünk csónakkal,
vagy elektromos kisautóval segít a bepakolásban.

LUPA OFFICIAL

Lupa THK Egyesület
CÍM: 2011 BUDAKALÁSZ, TÓ UTCA 1.
0630-820-70-98
lupafishing@gmail.com
LUPATO@LUPATO.HU